Čvn 23, 2015

AutorPřidal uživatel:vNezařazené, Ostatní | 0 komentářů

Tipy na zítřejší oběd

Ať je všední den nebo víkend, oběd by měl být vždy nejdůležitějším jídlem každého dne. Vyvážená a chutná strava je velmi důležitá a najít inspiraci na každodenní vaření nemusí být vždy jednoduché. My vám dnes přinášíme zajímavý tip na zítřejší oběd. Jednat se bude o jednoduché tříchodové menu. Nebude zcela klasicky české, protože vynecháme polévku a místo ní si dopřejeme lehký studený předkrm.

Předkrm – Tzatziky s opékanou bagetou

Jako předkrm si připravíme lahodné řecké tzatziky. Pro jeho přípravu bude zapotřebí kvalitní hustý řecký jogurt, citron, okurka hadovka, česnek, čerstvý kopr, olivový olej, sůl a pepř. Do jogurtu přidáme utřený česnek se solí, přidáme také nastrouhanou okurku a najemno nasekaný kopr. Vše dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme v misce a jako přílohu dáme plátky bagety opékané na bylinkovém másle.

Hlavní chod – Vepřový perkelt s vařenými bramborami

Jako hlavní chod bude masový pokrm, konkrétně poslouží vepřová kýta, upravená jako vepřový perkelt. V hrnci na sádle zpěníme cibulku, na které necháme orestovat na kostky nakrájené vepřové maso. Po zatáhnutí masa přidáme rajčatový protlak a mletou papriku, zalijeme vodou nebo vývarem, a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, na nudličky nakrájenou hlávku zelí, ochutíme solí a pepřem a vaříme doměkka. Ideální přílohou jsou vařené brambory.

Dezert – Rebarborový koláč s drobenkou

Jako ideální dezert k těmto pokrmům stačí připravit rychlý rebarborový koláč s drobenkou. Rebarbora je mírně kyselá, což je v kombinaci s nasládlým těstem a drobenkou jedině dobře. Těsto si připravíme ze dvou hrnků polohrubé mouky, 0,5 hrnku mléka a oleje, 1 hrnku cukru, 1 kelímku jogurtu, prášku do pečiva a dvou vajec. Všechny ingredience důkladně promícháme do hladkého těsta, které rozložíme na vymazaný plech. Na vrchní část rozložíme kousky rebarbory a vše zasypeme drobenkou. Pečeme 25 minut v troubě rozpálené na 170 stupňů.

Napsat zprávu

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *